onsdag 29 december 2010

Skating

I dag på eftermiddagen mötte vi upp Eriks arbetskamrat Jiri och hans två döttrar Angelina och Lucy för en skridskotur i Buhrs Park :) Jag åkte mycket skridskor när jag var mellan 4-7 år, men minns inte att jag åkt så mycket efter det:) Erik däremot påstod att han inte åkt skridskor på 15-20 år, men åkte som värsta proffset. Så antingen är han tidernas naturbegåvning eller så ljuger han ;)


Efter det blev vi hembjudna på mat och umgänge hem till Jiri och hans gravida fru Vladka :) Vi hade väldigt trevligt och blev impade över hur härliga ungar han hade;) ,,, sådana barn som nästan får en att vilja skaffa egna ;)

Kul var det i alla fall, och vi kommer nog göra om det någon gång i vinter, övning ger dessutom färdighet, och som synes på bilden så är inte min "svan" fulländad än :)

tisdag 28 december 2010

Dö grisar, dö!


Har hittat en ny sysselsättning:) - Angry Birds : Kan det bli bättre? ;)

måndag 27 december 2010

Snow removal

I USA är det meningen att alla ska hjälpas åt att skotta snö även inne i stan på allmänna platser :) Förstå vad bra Sverige är, där plogar kommunen allt!

söndag 26 december 2010

Nu är Julen snart slut :)

Vår gran är så perfekt så den ger sken av att inte
vara äkta, men det är den!
Vi har haft det bra i jul :) Massor med mat! Och då menar jag MÄNGDER, jag råkade laga mat till ca 15 personer tror jag:) Det är först i dag som jag tycker att maten smakar bra över huvudtaget. De andra dagarna har jag nästan mått illa av att titta på den.

Det mesta smakar helt okej, blev besviken över att jag inte hittade färska rödbetor till rödbetssalladen, och att den gravade laxen blev alldelles för gravad och smakar enbart saltkar:(
Jansson blev god i alla fall och köttbullarna :) Igår bjöd vi över Sandra och Shaun på svensk julmat. De var snälla och tyckte att allt var jättegott, även den hemmagjorda pastejen ;) Godast tyckte de att saffranspannkakan var.

Självklart fick jag lite hemlängtan på julafton hahaha :) Jag som hade varit kall innan och tyckt att det bara vara någon månad sen vi träffade alla :) ... Vi skypade med Eriks familj där vi brukar fira jul, och visst saknade vi allla massor!! Tänkte också på vår fina gamla lägenhet mitt i Linköping med utsikt mot domkyrkan :) Här har julen varit grå, ingen sol, lite snö och mest grått. Men vi har faktiskt haft det trevligt ändå :)

I dag har jag spelat " Angry ducks" hela dagen! Så fantastiskt underhållande!

torsdag 23 december 2010

Christmas food

Leverpastej som ska gräddas, very chunky ;)
I går lagade jag massor av mat:) Gjorde en sats köttbullar, gravade lax och gjorde leverpastej. Laxen var det lättaste, salt, socker, peppar och dill och så in i kylen. Köttbullarna blev också okej, lite brända och lite för mycket peppar, men de smakade i alla fall mycket, annars är det alltid viss en risk att de blir smaklösa:)

Roligast var leverpastejen, då skulle jag mixa massa lever i små bitar.... vi har bara en elvisp, och jag hade defintitivt behövt något som gjorde pastejen mindre chunky ;) Pastejmixen skvätte över hela köket och över hela mig också för den delen:) Och att jag lagat köttbullar kan ingen ta miste på, igår när jag hämtade Erik efter jobbet så klev han och hans arbetskamrat in i bilen och undrade var köttbullarna var :) Det var lagom mysigt att somna till lever och köttbull os! Tyvärr börjar det lätt lukta mat när planlösningen är så här öppen, i USA är det som sagt vanligt med ett kök som i princip är i vardagsrummet:) Vi kommer ha massor med julmat! Så det är bara att komma hit och äta!

tisdag 21 december 2010

Grattis Erik ...

... till ditt "American driver's license"  Erik körde upp och klarade sig galant! Det enda var att bilskrället var lite svår att fickpakera mellan konerna. Bilen ger inte sken av att vara så stor eftersom den är låg, men det är den! Så nu har Erik amerikansk körkort, nu är det bara jag kvar ;) ... Jag har ju mest använt passet som legitimation, i bland har det svenska körkortet funkat;) ... Roligast var det på Macys när expediten godtog körkortet men undrade: Where is the state? Jag: No it's a Swedish license, we don't have states, only cities:) Expediten såg helt frågande ut och jag förklarade igen att det var svenskt, inte amerikanskt. Hon bad mig vänta och gick och frågade en kollega om hon såg var staten stod :)

Annars har vi det mysigt och skönt här, ätit biff, druckit eggnog och kollar tv/ Erik kollar mest på sin nya leksak, en androidtelefon :) Vi funderar även på när vi ska klä granen egentligen ... nu har vi en naken gran mitt i vardagsrummet, känns helt naturligt, ungefär som en palm, men försvenskad:) Synd att man inte kan ha granen året om, det är så mysigt =)

måndag 20 december 2010

Netflix

Provar netflix i kväll :) För 8 dollar i månaden kan man se så mycket film och serier man vill helt lagligt. (Provar just nu en gratismånad). Man ser det genom datorn eller playstation, i detta fall playstation eftersom Erik envisas med att ha Linux i datorerna - vilket netflix inte stödjer:) Var lite trassligt att få vår svenska playstation att bli accepterad av det amerikanska netflix, men det gick:) .... so far so good, önskar jag valt en bättre film bara. Den är inte tillräckligt dålig för att stänga av hahaha.

söndag 19 december 2010

I helgen ...

Vår julstjärna :)
... känns det som om det har varit full rulle :) Vi har försök förbereda och planera julen :) I går åkte vi förbi "By the pound" och köpte massa glöggkryddor, gick även in i den polska mataffären för att kolla om de hade sill som man kunde lägga in själv, vilket vi inte hittade :(

Tvingade sedan med Erik till Pier 1 Imports för att jag hade sett att de hade julstjärnor som man hänger i fönstret och tänder:) ... de hade stjärnan men men inte själva lamphållaren :( Erik frågade efter "the lamp kit", och säljaren fattade ingenting  "you don't like it"? ... lamp kit försökte vi igen hahahaha.
Så letade vi efter en lamphållare i en annan affär utan framgång:(

Vi gick också ner till Farmers Market för att köpa julgran, vi hittade ingen gran, men dock en trasmatta. Mattan tänkte vi ha i hallen för att den är mörk och tvättbar och bra att gå på när det är blött ute. Vi har ju liksom hall och mathörna i ett, men mattan passade inte där utan hamnade i köket istället:) Vi hittade även en liten söt gran på ett annat ställe! I USA klär de ju granen direkt efter  Thanksgiving, så man kan säga att vi är lite sent ute.
 Mattan  matchar matmöblerna
Granen i sin nakna prakt
I dag tvingade jag med Erik till IKEA för att kolla svenskt julpynt och kolla potentiell julmat :) Julpyntet var obefintligt, men vi köpte lite sill, pepparkakor och anjovis ;) ... plus ytterkruka till vår endaste blomma :) Det är svtårt att hitta blomkrukor eftersom folk knappt har blommor här, tror det kan bero på att de helt enkelt inte har fönsterbrädor. Vi hittade även ett lampkit till julstjärnan :)  ... Efter det var vi bjudna hem till Johannes på glögg och pepparkakor:) Johannes är den trevliga svenska (eller nordiska kanske man ska säga, uppvuxen i Sverige med finsk mamma och isländsk pappa) vi träffade på den skandinaviska julfesten!  Han hade en fantastisk god och avancerad glögg som fick min brygd att framstå som tråkig och medioker! Knepet var att blanda sprit och kryddor och låta dra i två månader / jämför med 24 h. Johannes och hans flickvän Leila är supertrevliga och jag hoppas vi får se mer av dem framöver:)

fredag 17 december 2010

Yesterday

I går var vi alltså "the Ark" igen :) Vi var där med Sandra och hennes man Sean och hade jättetrevligt! Vi lyssnade på Trinidad Tripoli Steel Band :) Musiken kan beskrivas som reggae och calypso: Det var väldigt rytmisk och glad musik och fick en att tänka på palmer och stränder. Mot slutet av konserten lyckades de få en del av publiken, inklusive mig och Sandra att ställa sig upp och dansa:)

Till skillnad mot förra gången vi var på the Ark så var det gott om platser, och vi valde att sitta närmast scenen :) ... vilket gör att jag är halvdöv idag känns det som.

Middag i går intogs på bd's Mongolian Grill:) Det är ett lite speciellt ställe eftersom du får själv plocka i hop en tallrik med mat som du tar till en gigantiskt grill i mitten av restaurangen där det står flera kockar som sen  grillar maten åt dig :) Jag måste erkänna att jag inte fattade någonting när vi först kom dit. Men de har som en buffe av kött, fågel och räkor. Och även en separat buffe av fräscha färska grönsaker, och ett tredjebord med massa såser och kryddor :) Det finns även receptkort som du kan följa eller så kan du göra som jag och plocka av det du känner för:) Maten var jättegod och du får äta så mycket du vill för 12 dollar :) Nackdelen är att det ör ett lite rörigt och högljutt ställe. Erik var missnöjd över att de inte blandade i kryddblandningen bättre när de grillade, delar av hans mat blev superduperstark. Tyvärr glömde jag kameran hemma, annars hade jag kunnat visa hur trevligt allt var :)

I dag har jag skjutsat Erik till jobbet, han skulle egentligen fått skjuts av sin chef, som bor ett kvarter bort, men hon kom på att hon skulle på möte på centrala campuset. Sen har jag lovat att ta emot ett paket som Erik beställt så jag får lov att hålla mig hemma tills det kommer :)

torsdag 16 december 2010

Kallt

... vi har kallt här, minus 17 grader! Brrr, grannen har sin gamla Toyota på tomgång så den värms upp ca 30 minuter varje morgon.... de kommer ursprungligen från Californien, det säger ju allt ;)

I dag ska jag hoppa in i duschen, sedan ta mig till bibblan - gå ner till bibblan och lämna tillbaka dvd skivor - som vi ändå inte kunde spela upp för att de är regionskodade ;( Sen ska jag köpa frimärken :)

... efter det ska jag hämta upp Sandra, och vi ska på International Neighbors månadsmöte i dag; där temat är Zumba :) hahaha det ska bli spännande. Efter det ska vi försöka ta mig oss shoppingmallet och shoppa pyjamas så jag inte behöver frysa på nätterna:) Sexiga små sidennattlinnen i all ära;) men med massa  minusgrader och tunna väggar behövs något mycket varmare:) 
(I går lyckades jag äntligen shoppa en jacka jag kan ha för promenader och mer vardagsaktiviteter, hade med mig två korta skinnjackor och en lång kappa med pälskrage från Sverige. Så det blev en dunjacka från Tommy Hilfiger men till H&M pris ungefär ;)

I kväll kanske vi ska till The Ark, beroende på om Sandras man fick tag på biljetter i går kväll ? ;) ... det rullar på här i Ann Arbor :)

onsdag 15 december 2010

Gröt

... nu vet jag hur man gör risgrynsgröt :) i USA.

Man använder bara arborioris, så kallat risottoris:) Smakar PRECIS som vanlig risgrynsgröt :) ... och jag kokade den precis som jag brukar ;) Så nu kan det bli ett svenskt julbord :)

Sen är ris det mest onyttiga man kan äta, snabba kolhydrater och inga näringsämnen. Arborioriset är lite bättre eftersom det näringsrika skalet är kvar och pressas in i riset, därför är det mer vitamin och näringsrikt :)

måndag 13 december 2010

Wintertime is here and I love it :)


Det har snöat i helgen:) I går gick de ut med varning på nyheterna för att det blåste så hårt i samband med nedebörden ;) Det är vackert och minus 12 grader - Det är bara att gilla läget! Det jag gillar mest i jämförelse med Sweden är ljuset - vi har några extra timnmars ljus per dag :)

Nu ska vi bara fixa lite julpynt i form av gigantiska renar och tomtar och klä in huset i lampor ;)
Julmenyn är redan under planering, måste bara hitt ett ris som det går att göra tomtegröt av!

söndag 12 december 2010

Snö & Glögg


 Vi har varit och provåkt vinterdäcken i snöyran;) - är mycket värre dert ser ut på bilden - som för övrigt är grannens lite halvskumma julbeslysning:) Det var snorhalt och däcken kändes riktigt bra! Nu har vi druckigt vår egengjorda glögg av okänd alkoholhalt (Erik spetsar och blandar hej vilt ;) Nu ska vi äta coleslaw och köttfärslimpa = LCHF ;)

Brukar ni också...


Bada era sommardäck? Och sedan klä på dem ?

lördag 11 december 2010

Idol 2010

Vi har följt svenska Idol 2010, och in i det sista så hoppades jag att Minnah skulle vinna:) Båda är värdiga vinnare, men Minnah berör mer än Jay.

När jag lyssnar på musik så är det just sångarens nyanser i rösten och sättet att sjunga som avgör om det är intressant att lyssna på. Om det bara var sångröst skulle inte Lou Reed vara min största idol :) Jag kommer att sakna Idol i alla fall, det har varit vårt Fredagsnöje:)
Efter Idol så körde vi singstar:) ... och vrålade till Queen och Bonnie Taylor :) Varför Erik ALLLTID vinner över mig när vi sjunger Belinda Carlisle's "Heaven on Earth" är ett mysterium, hon var min första Idol och jag kan låten utan och innan;) Dessutom är jag tjej vilket borde göra att min röst passar bättre med hennes :) Men han lyckades vinna i går igen, attans!! ;)

fredag 10 december 2010

Skitsnö

I natt snöade det några cm :) Vilket är helt ok. Problemet var när Erik skulle till jobbet. När han körde dit gick det bra, de hade sandat vår gata lite grann och saltat de större vägarna - No problems. När jag skulle köra hem bilen från Eriks jobb gick det hyfsat fram till ett par korsningar innan vår gata, mustangen började spinna som en katt i en pytteliten uppförsbacke i en korsning, men visst det gick! - Fram till vår sandade lilla gata Hiscock, där var det nu mest snömodd, och när jag skulle köra upp förr uppfarten gled jag åt sidan och bakåt och det gick inte alls att styra! Jäkla automatlåda och skitdäck, och bakhjulsdrift!- har alltid varit emot! Jag lyckades efter lite om och men rulla bakåt och försökte glida ner längs gatan och parkera efter kanten hahahaha, jovisst vad fint det gick:) Står nu i någon form av T-korsning men på den delen som inte är korsningen, och hoppas att det är ok. När snön smällt lite kan jag överväga att flytta bilen haha.

Det värst är att jag tror inte Erik tror mig för han hade inga uppförsbackar när han körde. ... och jag erkänner - Erik är en bättre förare, (han läser inte bloggen, erkänner därför det - but don't tell him ;) ... men det var verkligen snorhalt, och mustang med sommardäck är ingen vinterbil! Jag säger bara cougar!! det var en bra vinterbil det! Med cougarn hade det varit en barnlek!

I går var vi ju på Scandinavian Christmasparty :) Det var jättetrevligt! Jag var lite tveksam när vi först kom dit, men vi hamnade med ett gäng härliga människor. Bland annat en supertrevlig amerikansk tjej som hade bott i Sverige i flera år när hennes föräldrar jobbade där. Hon pratade fortfarande jättbra svenska! fast hon knappt  hade någon att prata med här i USA. Dessutom var hon ganska nyutexaminerad sjuksköterska ;) och lovade att låna ut lite böcker till mig. Hon kunde också svara på en del frågor om ur testet för att legitimera sig i Michigan går till :) Kanon!

Vi (mest Erik) prtade även med en svensk kille som jobbade som ingenjör på Ford, och är lite inom samma område som Erik :) Det roliga var att han också hade en mustang, men en sprillans med värstingmotorn =)

... eftersom jag inte tänker ge mig ut på vägarna i dag ;) Så har jag hela dagen på mig att städa:) Yes!

torsdag 9 december 2010

Matblogg :)

Har precis varit och handlat lite :) Har köpt lite ingredienser till något jag ska prova att göra i helgen! Något som är supergott! och hör julen till men som garanterat är svårt att köpa i USA. Vi blev bjudna på detta hemma hos Helga, och det var egengjord:) Fick receptet, och har hittat massor av olika recept på nätet! Ska bli kul att prova. Det fattas ett par ingredienser dock ;)

Det finns en affärer i Ann Arbor där man handlar i lösvikt, mest kryddor och mjöler :) Men den är superbra och billig eftersom kryddor verka kosta skjortan i det här landet, och vissa är svåra att få tag på.


Vi har nu (i förrgår) provat på att köpa de berömda smörgåsarna från Zingerman! ( ok jag lär inte komma undan med att jag bara äter kolhydrater under helgerna va ;)

Zingerman är en delikatessaffär som även har en servering och en restaurang. Affären är känd för fantastiska smörgåsar som blivit så populära så de skickar ut de i paket! - man kan alltså beställa de via nätet, och en presenförpackning med alla ingredienser skickas hem till dig så du kan göra din egna macka ;) Förutom smörgåsar har de bageri med fantastsk bröd, sallader, ost och massor som är jättegott! Nackdelen är att det är dyrt - smörgåsarna gick på 27 dollar i hop (190 kr) och det är dessutom så mycket folk som köar för att komma in så vi har haft svårt att ta oss in i förut!

Min smörgås innehöll surkål och kött och Eriks smakade som en hel köttgryta:) De är större än de ser ut! Eriks räckte både till middag för honom och lunch för mig ;)

                                                                                     Kolla här!

- 15 grader Celsius

You can't see it but you feel it :) Vad hände med värmen ?! Frös en del i natt trots att jag hade kläder i sängen:) ... misstänkte att det var kallt vilket det också var:) Men det gör inget att det är kallt för det blir snart varmare, och dessutom skiner solen!

Sista tiden känns det som det har varit full rulle - med mina "hemmafru"  mått i alla fall :)  Jag har haft massor att göra. Jag har träffat och umgåtts med massor av människor - vilket är fantastiskt roligt! Så mycket folk som jag mött under tre månader i USA träffade jag inte ens under mina fem år i Linköping;) - ok då, under sjuksköterskeutbildningen - men då var jag så upptagen med att bara umgås med Erik så jag tackade nej till massor, vilket jag ångrade sen. Nu försöker jag göra tvärtom - tacka ja till det mesta!

I dag ska jag försöka städa lite , trots däcken som fortfarande står i vägen mitt i vardagsrummet :)  I kväll ska vi på "Scandinavian christmas party". Det finns tydligen en skandinavisk klubb;) och i kväll har de någon form av luciafirande och knytkalas = buffe :) Jag har tänkt att är man i USA ska man försöka passa på att umgås med amerikaner och andra nationaliteter. Svenskar och skandinaver har vi gott om i Sverige:) Ska tydligen finnas en SVEA förening här också:) ... men vet inte om jag känner behov av umgås med svenskar ;) ... kanske om ett år eller så ;)  ... men självklart är personen viktigare än nationaliteten ;) så om någon trevlig svensk person vill hänga med mig så ställer jag upp!

Men lite skandinaviskt julfirande kan vara mysigt, speciellt när vi nu efter väldigt många om och men bestämt oss för att inte åka till Sverige över jul. Om någon känner att de kommer att sakna oss outhärdligt mycket - så är ni mer än välkommna att komma hit och fira =)

tisdag 7 december 2010

Painting group # 2

Kom just hem från min painting group, den med alla superduktiga konstnärliga japaner :) Den här gången tog jag det försiktigare med vattenfärgern Inga klagomål från " the painting leader" denna gång. Hon tyckte det var en bra tavla, och att jag fick blommorna att se mer levande än de gjorde på bilden!

Själv tycker jag fortfarande att det ser ut som en barnteckning, färgerna är lite blaskiga och jag skulle nog kalla bilden medioker ;)

måndag 6 december 2010

Det luktar gummi

... det luktar gummi i vår fina lägenhet :) Kan bero på att vi har våra vinterdäck inomhus! De kom med posten idag och killen bara kastade av dem utanför huset:) Eftersom jag inte ville att någon skulle ta dem bar jag in dem i lägenheten. Tur att de är nya och hyfsat rena.

Vi har som alltid - eftersom vi är så mesigt veliga - disskuterat fram och tillbaka om man behöver vinterdäck eller inte. Folk som bor här kör generellt med året runt däck (vi har sommardäck) och är långt i från lika fixerade vid sina däck som svenskar. Med andra ord... det mesta i däckväg funkar!?

 Men eftersom Michigan ändå har vintrar med minusgrader och snö. - Också beroende på vem man frågar - så verkar vädret varier mellan allt från någon minusgrad, någon snöflinga då och då, sol och blå himmel, - till grått, vräker ner snö, folk håller sig inne, man måst ha fyrahjulsdrivet för att ta sig fram. Mardröms-beskrivningen kommer i och för sig från Ana som är från Spanien hahaha. Men om man ska försöka vara realistisk så verkar det vara bättre än Sverige, men ändå minusgrader och lite snö. Snö som enligt vissa försvinner eftersom de saltar på en gång, men som enligt andra ligger kvar och gör det svårt att ta sig fram. (Sommardäck funkar om det bara är LITE snö.)

Personligen skulle jag aldrig i Sverige komma på tanken att köra en bakhjulsdriven 100.000 kr sportbil med sommardäck under vintern. (Ärligt talat skulle jag nog inte ha en sådan bil i Sverige heller eftersom försäkring och bensin skulle ruinera mig).

Men nu har vi våra däck i alla fall, och jag hoppas det snöar massor så vi får valuta för pengarna =)

söndag 5 december 2010

Mannagrynsgröt

Idag har jag ätit mannagrynsgröt till frukost! Gott och fruktansvärt mättande! Speciellt tillsammans med en halv  russin-kanel bagel från Trader Joe's. Försöker att bara äta kolhydrater på helgerna vilket går så där, mitt mål är att bli striktare ;)

Vi har ju letat som tokiga efter mannagryn, och bara hittat det bland mjöl/pasta hyllorna. Där står det att det är till att göra egn pasta - inte ett ord om att det går att använda till något utöver det. Men eftersom det ändå borde vara mannagryn - "semolina" så bestämde vi att prova att göra gröt!

Gröten var jättegod men även slätare än den svenska gröten ;) ... och som Erik sa så äter vi alltså pastasmet till frukost, inte undra på att vi blev sprängmätta!

lördag 4 december 2010

Lussekatter

Jag har försökt baka lussekatter :) Första gången jag bakar i USA :) Vi har väldigt liten frys,och jag är lite rädd för att behöva äta upp det jag bakar eftersom det som sagt inte får plats i frysen:) Men jag provade i alla fall att göra en halv sats lussebullar.... vilket var lite knepigt eftersom mjölet är helt annorlunda här, utspätt på något vis. Vanlig färsk jäst finns inte, så jag använde torrjäst - för första gången ever ! Bullarna vägrade jäsa först, men i ugnen blev de lite större i alla fall - eftr tre gånger så lång tid som det står i receptet, kan det bero på gasen? Jag hade inga russin hemma heller, så jag hackade lite katrinblommon i bitar hahaha. Men de smakade rätt bra i alla fall, och vi har något att ta med när vi ska på teparty hos Helga i morgon :)

onsdag 1 december 2010

Wednesday

I dag har jag varit hemma hos Sylvia på international neighbors fika :) Hon bor längs med floden, norr om parken där vi brukar promenera. Hon bor på en höjd så hon har superfin utsikt:) Hennes hus var helt fantastiskt!! Jättestort, öppen planlösning, häftiga inredningsdetaljer och superlyxigt! Väldigt ljust med massor av fönster som vätte mot vacker natur! Jättetrevligt var det.

Tyvärr ser man inte så mycket av utsikten för det var grått!! ... det SNÖADE nämligen en aning ;) Jag var livrädd att jag skulle glida runt uppe på kullen med bilen då vi har sommardäck :) Men de hade saltat, även om det var is på sina ställen! Men nu ser man knappt någon snö, så antar att det är lugnt :)