måndag 30 maj 2011

Here comes the sun


Ann Arbor, MI (48104) Weather

Right Now
Next 36 Hours
FairTodayTonightTomorrow
SunnyClearMostly Sunny
FairSunnyClearMostly Sunny
20°C32°21°32°
Feels Like: 20°HighLowHigh
Past 24-hr:
Precip: 4.6 mm (est.)
Snow: 0 cm
Chance of Precip:
0%
Chance of Precip:
0%
Chance of Precip:
20%
Wind:
From SSE at 3km/h
Wind:
SSW at 19 km/h
Wind:
SSW at 16 km/h
Wind:
SW at 27 km/h

söndag 29 maj 2011

Happy Birthday :)

I dag fyller jag år, hurra hurra :) Jag har haft en jättebra födelsedag! Eriks uppvaktade mig på morgonen trots att han har feber och är sjuk. Fick frukost med bagels, danska pannkakor och cupcakes. Blev nästan lite sjuk av allt socker hahah, men oj så gott! Se öppnade jag födeslsedagkort och presenter ;) haha. Tack så jättemycket ni som grattat och uppvaktat. Jag är så rörd och tacksam över de som kommit i håg min dag :)

Erik och hans familj är verkligen helt underbara och generösa. Fick alldeles för mycket pengar av svärföräldrarna, men det är verkligen så uppskattat :) Av Erik och hans syskon med respektive fick jag playstation 3 spel :) Sports Champion Ship och Fit in six med kamera och kontroller till :) Erik och jag har spelat större delen av dagen, jag klådde E i svärd och han sopade banan med mig i pingis :) Fit in six är ett träningspel där man själv kan sätta ihop övningar beroende på om man vill ha muskler, styrka, konditon eller balans. Det finns massor av kombination, hur häftigt som helst :)

Blev helt galet glad och överraskad av ett blombud som kom och ringde på! Tack Erik F så jättemycket fär blommorna, gud vad gulligt du är :) Blev glad och rörd, de är verkligen superfina :) ... du lyckades överraska:)

Det enda som kanske skuggade dagen var det hotande ovädret. Jag hade svårt att koppla av under dagen och var tvungen att kolla uppdateringarna, usch jag får sluta upp med det!!! Men på eftermiddagen runt fyra, fem gick det ut en tornadovarning. Det började tjuta på radion och varningsystemet utomhus tjöt, vilket betyder att man genast ska söka skydd! På tv sa dem att det skull bli mycket starka vindar/tornado!! tillsammans med kraftig åska, regn och hagel som skulle ge översvämning. Man skulle plocka bort alla lösa saker utomhus som möbler och krukor, vilket vi gjorde! Sen skulle man genast söka skydd inomhus långt bort från fönster. Jag får alltid panik när det handlar om väderkatastrofer, och jag kände mig som vår sista stund var kommen. Som tur var Erik MYCKET lugnare hahaha. Och jag är sååååå tacksam att det bara kom lite regnstänk och mellanlätt åskmuller!! Men fy fasen vad alla varningar skapar ångest :(

Resten av kvällen ska vi ha skoj och äta världens möraste ribs och mysa! TACK igen alla som på något sätt hört av er och förgyllt min dag:) Jag är så tacksam att ni finns!

fredag 27 maj 2011

... and it's Friday...

Hallå alla glada :) I går var vi på Michigan Theater och såg "In a better world" som fick en Oscar för bästa utländska film. Filmen var väldigt bra, med Mikael Persbrant i en av huvudrollerna. Filmen består av flera handlingar, dels en pappa som jobbar som läkare i Afrika och hans familj med två söner, varav den ena är mobbad. Det är även en till pappa med son, där mamman just dött av cancer. Sönerna blir kompisar och börjar hitta på farliga och olämpliga saker att göra på fritiden. Pappan som är läkare I Afrika ställs hela tiden inför svåra beslut och hemskheter och försöker samtidigt få allt att gå ihop med sin familj i Danmark. Riktigt bra och känslofylld var den, Erik och Johannes tyckte att den var "tung" men jag håller inte med. Det är ingen komedi, och den känns väldigt mänsklig med mycket glädje också :) Detta är ett bra filmtips om man vill se något annat en en vanlig Hollywoodrulle. Innan var vi på Ashley's och jag åt burgare. (Utan bröd, med extra bacon och sallad istället för pommes.)

Idag har det varit lite matshopping och så, som vanligt;) Måste ju ha ingredienser och öl till TacoFredag :) Åkte till min favvoaffär Trader Joe och handlade och det kändes som om alla var extra glada idag;) Rätt var det är så kommer det fram en kvinna till mig och frågar "Are you from Sweden or maybe Poland?" Gissa om jag blev förvånad hahaha, jag har vuxit upp i Sverige med en polsk mamma så det stämde på pricken :) Sen började kvinnan prata svenska med mig, det visade sig att hon hade en svensk mamma som hade lärt henne flytande svenska! även om om hon var uppvuxen i A2. Hon tyckte jag såg väldigt svensk ut och att även min matshopping såg svensk ut hahaha. Vi småpratade ett tag och hon undrade vad jag gjorde här och så :) Sen ville hon gissa min ålder och gissade fel på fem år till min fördel hahaha. Hon tyckte att jag var snygg och såg ung ut hahaha. Kul med komplimanger, mera sånt!

På vägen från Trader Joe lyssnade jag på någon Detroit radiokanal, och hade takluckan öppen och kände mig allmänt glad och "Mustangcool". Låten som spelades var Lou Reed's Walk on the wild side :) och just när han ska sjunga "Candy came out from the island, in the backroom she was everbody's darling" Sen blev det tyst i flera sekunder... ?! De hade alltså censuerat "But she never lost her head even when she was given head" HAHA PLEASE, det är inte vackert och poetiskt, men det är 2011!!!!

Sen åkte jag till K-mart, har börjat gilla stället! Dels för att det ligger bra, och dels för att jag kan hitta det mesta där till bra priser och hyfsat kvalitet. (Dock inte kläder, så illa är det inte än haha.) Köpte en fot till vårt parasoll, vi har insett att utan parasoll kommer vi bli grillade i sommar, (fyndade ett igår billigt!!) Men det har en läskig brun färg :) Köpte även en hibiscusbuske för 10 dollar! Jag älskar hibiscusar,och här är det 10 ggr större än de svenska och folk har de ute! Dock är det synd om alla blommor, allt regn har gjort de ledsna. Det är tur att det ska bli varmt och soligt!


onsdag 25 maj 2011

Dominick's

I går var vi ute och åt på ett studenthak som heter Dominick's. Det bästa var dock inte maten utan att man kunde sitta ute i en stor trädgård :) Speciellt eftersom vädret var så bra :)

Kolla in ölglasen, det är gamla burkar man dricker ur hahaha:)

Han som dricker öl är Eriks kollega Jiri, han hade med sig sin kompis som också hette Jiri :) Vi hade verkligen supertrevligt med många skratt!


Jiri nummer 2, på bilden nedan jobbar som ingenjör åt GM men samarbetar lite med den medicinska fackulteten på University of Michigan. Han gör crash tester på bilar och kollar hur säkra de är att krocka i.

Eftersom dockor inte är identiska med männsikor så får de bättre resultat på riktiga människor... men ibland är det för farlig att ha levande människor, så då används lik i crashtesterna! Förstår nödvändigheten, men det känns lite makabert. Hur som helst är Jiri nr 2 tvungen att ha lite anatomiska kunskaper samt veta hur leder och kroppsdelar rör sig:) Intressant!

tisdag 24 maj 2011

Grattis Bob 70 år

Idag fyller Bob 70 år :) Wow, det är ju fantastiskt med tanke på hans leverne ;) Tror jag har varit ett Dylan fan i ungefär femton år, och har så mycket minnen till hans underbara musik!

Här är mina all time top 5 favoriter:

5: RAINY DAY WOMAN # 12 & 35 lyssna här
En tidig favorit :) Förknippar den mycket med de somrarna jag spenderade ute på landet i Gröndal, den här låten spelades ofta ;)

4: PRECIOUS ANGEL lyssna här
Älskar den här låten, också sååå fin så jag nästan blir rörd :)

3:LIKE A ROLLING STONE lyssna här
Fantastisk till både text och melodi, en klassiker!

2: I WAN'T YOU lyssna här
Så fantastikst fin låt, blir nästan gråtmild varje gång jag hör den :)

1: HURRICANE lyssna här
Jag och Erik lyssnade mycket på den här låten (och albumet Desire) de sista åren i Linköping. Lyssnade mycket på den här låten i bilen när jag pendlade till Rättpsyk i Vadstena. Satte på Hurrican när jag lämnade Vasavägen och tävlade med mig själv hur långt jag hann komma innan låten var slut, den är runt 8 minuter.
Älskar låten och den "kraften" den har :) Texten är dessutom brilliant. En klar vinnare! Attans, "Just like a woman" borde ju också vara med i toppen ;)

söndag 22 maj 2011

Life is good :)

Erik är så mycket bättre i nacken och mår bra :) Vädret i helgen har varit kanon:) Vi har just nu kl sju, 27 grader varmt, och självklart måste man grilla då :) Egentligen skulle vi ha grillat i går men då blev det lite regn till kvällen så vi tog indisk take out.... vilket innbär att köttet fick ett extra dygn i marinad och borde vara extra mört, mums :) Life is good liksom ;)

fredag 20 maj 2011

Stackars Erik

Trots tre olika sorters läkemedel har han fortfarande skitont i nacken. Han ska prova att öka dosen i morgon:) Snubben på vårdcentralen var trevlig, han hade läkarrock och skrev ut mediciner utan att vara läkare;) USA är för lustigt.

Jag köpte inte han teori om orsaken till Eriks smärta riktigt, han var inne på att det var orsakats av en axelskada. Sen var jag helt förvånad över att han ville skriva ut massa tunga narkotikaklassade läkemedel. Jag funderade över om man inte kunde prova med voltaren, vilket inte han tyckte. När jag undrade varför, hade han ingen förklaring riktigt. Den var inte så skonsam mot magen... men hey, i jämförelse med det han rekomenderade har voltaren minst sagt milda biverkningar. Hahaha, jag var inte helt överrens med honom, och ifrågasatte lite haha :) Åhhhh vad jag saknar att jobba som ssk och ha diskussioner med kollegor och prova olika teorier:) Det bästa är ju att jag ALLTID har rätt ;) Skämt åsido, hoppas Erik mår bättre i morgon och hoppas jag snart får ha skojjiga medicinska diskussioner.

Bob

.. radion spelar massa Bob Dylan ;) yeah, eftersom han fyller 70 år den 24 Maj :)

...och jag är trött och seg. Trött eftersom jag inte kunde somna i natt, sen när jag väl somnat så väcktes jag av Erik som har fått något skit i nacken sen några dagar tillbaka , antar att det är en inflammation för han är väldigt svullen och smärtpåverkad. I natt hade han så ont så vi funderade på att åka till akuten. Men vet att akuten bara rekomenderas om man är döende och det är akut livshotande. Så klockan 4 på morgonen goolade jag efter alternativa akuter i Ann Arbor. Yiipppiiii, sen försökte jag fatta vad vår försäkring godkände.... Hittade inget svar i natt, utan vi lyckade båda somna om ett par timmar.

Erik har en tid på vårdcentralen kl 3 för att träffa en "physician assistant" eftersom de inte hade några läkare tillgängliga. Kom också på att han borde prova panodil och ibuprofen samtidig, det är ju dubbelt så effektivt. Som den dåliga sjuksköterska jag är så kom jag på det först i dag efter att ha låtit Erik lida i flera dagar. Verkar hur som helst inte funka fullt ut, utan får hoppas att de kan skriva ut volatren gel eller något?!
Som inte är receptfritt i USA - det finns alltså ingen sanning i att USA har så mycket potenta receptfria läkemedel.

 Har idag lärt mig att paracetamol heter acetaminophen här. Herregud vad jag kommer få plugga farmakologi för att kunna jobba som sjuksköterska här.

tisdag 17 maj 2011

Oh yeah, here I am

Ok, vi har nu betalat för att min svenska sjuksköterske legitimation ska verifieras av den amerikanska staten/sjukskötersk organisationen?, hur som helst så heter det CGFNS. Det betyder att Linköpings Universitet och Socialstyrelsen intygar att allt är äkta och skickar stämplade papper till CGFNS. De i sin tur skickar vidare papperna till Michigan Board of Nursing som avgör om utbildningen är bra nog :) Om den är det så får jag göra det amerikanska "sjuksköterske legitimation testet" NCLEX, plus valfritt engelska kompetenstest och lämna fingeravtryck :) Klarar jag allt så får jag jobba som sjuksköterska här :)

So far so good :) ... tills jag såg vad de ville att man skulle betala hahaha. Jag trodde det var 75 dollar, men det visade sig vara 420 dollar, bara av CGFNS för verifieringen. Erik utbrast OJ, och jag började gråta i ren panik. Sen påminde Erik mig om att vi redan betalat för ett arbetstillstånd som jag inte nyttjat ... Och det fick mig förstås att känna mig så mycket bättre haha :) även om han har helt rätt!

Och visst, det finns inga garantier för att jag klarar alla test och att jag blir anställd här. Erik har inte ens skrivit på för ett till år och inga visum eller tillstånd finns efter Augusti. MEN jag behöver det här soooo bad! Jag behöver ett mål, en karriär, känna mig kompetent och levande!! Jag behöver känna att det går framåt, att jag också har ett liv!!

Just nu är det massor av pengar för oss! Men ärligt talat så kommer inte vi att ha den här blygsamma ekonomiska statusen hela livet ... Vi har haft det mycket bättre ställt och vi kommer att få det igen, och då kommer det här att kännas som världens struntsumma:) I Linköping kunde vi (och gjorde) shoppa kläder där ett enstaka klädesplagg kostade över tusenlappen. ... vilket är ganska komiskt.- För nu när saker och ting verkar hutlöst dyra så tänker jag i "skjortor".  Våra nya utemöbler kostar faktiskt bara en skjorta, och betalningen till CGFNS är bara tre skjortor ... och Eriks garderob är fortfarande hyfsad full av skjortor! :) så det går ingen nöd på oss.

måndag 16 maj 2011

Veckans LCHF Meny

Ny vecka nya tag :) Svärföräldrarna har ju hälsat på oss, och åkte hem i mitten av förra veckan :) Vi har haft det väldigt trevligt och ätit mycket gott. Allt blev dock inte LCHF hahaha :) ... och eftersom jag ska fortsätta ;) ha den perfekta kroppen så är jag åter tillbaka till en bättre kost ;)

Måndag: Skink och purjopaj
(Gör pajskal av mandelmjöl, ägg, keso, ost mm)


Tisdag: Fetaostkycklinggratäng med sallad
(Erik får lite sötpotatismos)


Onsdag: Bacongratäng
(Innehåller även örter, nötfärs och championer)


Torsdag: Laxburgare med räkröra
(Mixar lax och lök och kryddor, gör en röra till med majjo och sour creme)


Fredag: Taco Fredag
(low carb tacobröd)


Lördag och Söndag i samråd med Erik, men hoppas förstås på fantastiskt grillväder :)

lördag 14 maj 2011

Vi har köpt utemöbler

Tyvärr missade vi den värsta värmen, men vad gör det. - Det varma halvåret har knappt börjat :)

Jag är helt kär i våra skitsnygga utemöbler :) Tyvärr gör jag alltid samma misstag, jag faller för för stora möbler hahaha :) Den platsen jag sitter på blir nästan grillad av grillen hahaha ;)

Jag som har planerat att ha miljoner blommor och planter, nu kommer inte allt få plats :) Men jag kan ju faktiskt ha lite av allting, och följa svärmor Brittas råd om att ha en del lådor på hängandes på räcket :)

fredag 13 maj 2011

Varmt på Hiscock

Ser ni hur varmt vi har det :) ? Vi hade 29 grader i går och 28 i dag :)

tisdag 10 maj 2011

Henry Ford

I går var vi på Henry Ford museet i Dearborn, vilket var trevligt och intressant! Det fanns som vanligt massor att se och vi hade lätt kunnat spendera mer tid där :)

Ett coolt kök från 1930 talet.
Det var riktigt modernt med kylskåp
och emaljerade bänkar :)













En snygg gammal Ford som nästan
ser ut som en Corvette.











Det fanns även stora motorer och maskiner.
Tror detta är en liten del av en ångmotor.















En fin gammal bil, det är bara hästen som fattas:)











Det fanns även modeller av flygplan :)












Här är den kända bussen där Rosa Parks vägrade ge upp sin plats till en vit man.















Eriks mor Britta går loss i giftshopen :)











Bjuder på mitt favorit Henry Ford citat :
(Erik tyckte jag skulle köpa en t-shirt med detta citat hahaha)

Whether you think that you can, or that you can't, you are right.

söndag 8 maj 2011

We are having a good time :)

... och eftersom Eriks päron är här så fortsätter vi ha det trevligt och hitta på roliga saker :) I dag åkte vi den vackra vägen till Dexter där vi fikade på ett supermysigt kafé. Efter det så blev det promenad i Gallup Park, och som tur är är vi välsignade med vackert väder :)

I Dexter, Svenny, Britta och Erik.

I Gallup Park, Britta, Svenny och lilla jag :)

lördag 7 maj 2011

Sugarpie honeybunch You know that I love you I can't help myself




Vi har varit på Motown Museet i Detroit idag! Jag älskar Motownsoundet. Studion ligger i ett vanligt villakvarter och hela längan blev uppköpt för att inte störa grannarna när det gjordes inspelningar :) Fram till 1972 spelades det in massor svart musik av världsklass! Och vi har varit i den blygsamma studio där bland annat Diana Ross och Marvin Gaye spelat in massor av hits.

Vi drog även med svärföräldrarna på Eastern Market, och den var superstor! :)

... kvällen avslutade på Cottage Inn i Ann Arbor :) ... och nu är vi mätta och belåtna och spricker snart!



 Motown Museet.

fredag 6 maj 2011

Till baby Alice

                                     
                                        Varför är det så kul att köpa babykläder :)

The kids are all right

... såg jag i går kväll och den var riktigt bra :) Annette Bening och Julianne Moore är ett homosexuellt par med två barn. När barnen bestämmer sig för att hitta spermadonatorn börjar det hända grejor ;) Filmen är en relationsdrama och inte action dock , haha :)

Nu har jag sett alla dem oscarsnominerade filmerna (förutom Toy Story) :) Men jag vill också se vissa av de som var nominerade för bästa kvinnliga/manliga huvudroll som Biutiful och Blue Valentine :)

Yeah, good movies rocks!

torsdag 5 maj 2011

Är gräset alltid grönare på andra sidan ?


... eller kan jag få karriär, lyxvilla framgång och lycka här ? ;)

tisdag 3 maj 2011

More of Chicago

Svärfar Svenny fyllde alltså 60 år och blev uppvaktad med paket på morgonen :)

Han hade ingen aning att paketet innehöll en laptop som han ska skriva sina memoarer på :)








Vi gick på the "Field Museum" som innehöll allt från gammal indiankonst till dinosaurier :)

Jag blev väldigt fascinerad av de här gamla pålarna, de var flera meter höga och hade stått framför någons hus:)

Det vore ju så läckert att ha några sådana som inredning !!










 Sen tog vi en båttur där man fick se byggnaderna från håll :)

Många fina skyskrapor finns det att se!
Det blåste lite ute på sjön :)
Erik var lite irriterad över att jag pratade och fotade mycket. Han ville lyssna på den förinspelade rösten som berättade om byggnaderna.









På kvällen åt vi på en italiensk restaurang! Jag tror att det kan vara en av de topp 10 måltiderna i hela mitt liv. Jag åt äggplanta med mozarella, det var helt himmelskt!

Senare på kvällen/natten åkte vi upp i en bar på Hancock tower på 92a våningen. Man såg verkligen hela Chicago! Jag hade fått i mig tillräckligt med vin för att kunna njuta av utsikten och inte vara höjdrädd! Superhäftigt :)



På morgnen beställde jag pannkakor, och tog en tillfällig paus från LCHF ;)

Jag älskar pannkakor och det var jordgubbar, lönnsirap och grädde till. Efter två pannkakor höll jag på att dö och hade svårt att andas. ... Förmodligen av all mat hahaha :)






 Innan vi åkte hem på Måndagen var vi tvugna att gå och kolla in Millenium Park :) Bönan var verkligen ett jättehäftigt konstverk och det gick att spegla sig i den ...
... vilket jag gör här =)




Chicago var verkligen en jättetrevlig stad med fantastisk mat och vackra byggnader. Det finns massor att se och jag kommer gärna tillbaka :)

måndag 2 maj 2011

Chicago

 Vi har varit i Chicago Lördag till idag med Eriks föräldrar som kom i Torsdags :) Chicago var väldigt fint och trevligt och hade både skyskrapor och strand :)

Maten vi åt var fantastisk ch vi bodde på ett bra hotell supercentralt :)

Utsikten är från Eriks föräldrars rum på  22a våningen :)
Eriks föräldrar Svenny och Britta på Svennys 60e födelsedag den 1;a Maj!

STORT GRATTIS till en ung och glad sextioåring :)