måndag 29 november 2010

The L - card

Fattar inte att jag inte varit på biblioteket tidigare! Det var otroligt nog samma standard som I Sverige nästan, kanske lite fler hemlösa som satt och läste tidningar i och för sig, och stolarna var mycket bredare ;)...
Men massor av filmer, skivor och böcker! Kanon!

Passade på att låna lite, kul att kolla in lite fler pilates tränare - även fast jag fortfarande är nöjd med Mari :)

söndag 28 november 2010

DIA


I dag har vi varit på Detroit institute of arts - ett stort och fint konstmuseum! Detroit är inte känt för så mycket, och detta museum har fantastiskt bra rykte! - Vilket det levde upp till, det fanns mycket fint att titta på, och riktigt stort var det!

Warhol, min favvo ;)
Van Gogh
Detroit som stad gav mig nästan kalla kårar, många av husen på gatorna såg nerbrända och försörda ut, - blandat med kvarter av finare hus! Många av bilarna såg ganska slitna ut och människorna såg ut att vara mindre priviligerade. Det kändes inte som en stad utan mer som spridda små områden.

Vi åkt även till Bell Isle Park, en stor park som är en ö mitt i vattnet. Parken är till för bilar att åka runt på, det fanns inte så många trottoarer. Den var jättefin med en fantastisk utsikt :)
Bell Isle Park


lördag 27 november 2010

Our friend the squirrel

Det kryllar av ekorrar här! På väg mot stan, under en promenad på 10 minuter kan man lätt få syn på upp emot 10 ekorrar :) Från början tyckte jag de var lite otäcka för att de var så stora och var överallt. I början när jag cyklade omkring så bara hoppade de fram från ingenstans och skrämde slag på mig:)

Nu tycker jag de är ganska söta och har vant mig vid dem. Jag hade kvar pumporna på "porchen" så länge som möjligt så de skulle få mat. Men när pumporna började se halvruttna och halvt uppätna ut tvingade Erik mig att slänga dem, om inte annat så kan de ju locka hit råttor. Men man kanske kan köpa nötter och lägga under träden så de får mat!? I morse när vi åt frukost satt det en ekorre utanför fönstret! Är den inte trind och söt?

fredag 26 november 2010

The friend of the devil is a friend of mine

Vår dammsugare - DIRT DEVIL
Gårdagens middag och även dagen :)
I dag är det alltså Black Friday - och ingen shopping :(
Istället roar jag mig med att städa och dammsuga. Vi har bjudit över Andrej på rester från vår thanksgiving middag. Det blev en kalkon till slut, och mycket god och saftig! Är det någon som är sugen är det bara att komma över vid sju snåret =)

tisdag 23 november 2010

Snart Helg igen ;)

På Torsdag är det Thanksgiving! Den största helgen i USA! Man firar att de engelska pilgrimerna inte frös ihjäl den första vintern de spenderade i USA! - och därav tacksamheten:) Man firar helgen genom att vara tacksam och äta kalkon. Funderar på att köpa och tillaga kalkon, men känns lite fånigt med en gigantisk kalkon till två personer! ... men ska kolla om det går att få tag på en liten kalkon i morgon - bäst är att titta i de affärrna där de har ekologisk mat! Av någon anledning brukar de kalkonerna vara mindre, hmmm undrar varför - inga hormoner förhoppningsvis! 
Erik är så söt, han tycker inte att jag kan uttala "thanksgiving", han säger att jag uttalar det tanks-giving = det man gör i Irak ;) Istället ska man säga tthhhhaaaannnksgiving!
Fredagen efter Thanksgiving kallas för Black Friday. Det innebär den oficiella starten på julhandeln och vissa affärer öppnar vid midnatt eller i ottan och i stort sett ger bort varor till de kunder som kommer först :)  Det ska tydligen var riktigt MYCKET folk i affärerna den dagen! Vi behöver verkligen fynda en GPS, men vi får se om vi vågar oss ut!

Ljus :)


Vinterljus
Bild; Linkopings kommun
DROTTNINGBRON -  " Connection to earth"
Har förstått genom Facebook, Skype och media att det är rätt snöigt i Sverige just nu milt sagt ;) Vet att jag läste att Sverige skulle ha den kallaste vintern på tusen år eller något sådant!?

Slottsträdgården
Bild; Linkopings kommun
SLOTTSTRÄDGÅRDEN
En av de sakerna som jag verkligen uppskattar med Ann Arbor är att klimatet är något mildare även om det kan vara  väldigt kalla vintrar här också:) Jag har njutit av den ljumna hösten och hämtat energi genom att vara ute mycket i allt solsken vi haft ;) Jag är glad att man klarar sig med sommardäck i November, och att det faktiskt till ganska nyligen suttit fullt med folk på uteserveringarna! Jag är även tacksam över att det är ljusare några timmar mer på vintern än vad jag är van vid! Men Linköping har något som Ann Arbor inte har, som är bland det bästa med vintern i Östergötland - Vinterljus/Novemberljus! Det önskar jag att vi skulle ha här också :)!!

fredag 19 november 2010

Friday




I dag är det Fredag! min favoritdag. I kväll börjar helgen :) Antar att känslan av helg sitter kvar från den gamla goda tiden när jag jobbade haha;) Jag har ju helg varje dag nu för tiden ;)

I morse dumpade jag och Mustangen av Erik på jobbet för att sen skynda hem och kolla Dr Phil. Eftersom det är  kallt så har det blivit att vi ligger kvar extra länge i den varma sängen vilket resulterar i att Erik kommer senare till jobbet och jag missar halva Dr Phil.

Anledningen till att det även är kallt inomhus är att pannan låter så mycket när den går i gång så vi ställer temperaturen lågt för att den INTE ska gå igång. Har surfat runt lite och kollat vad TJOCKA duntäcken kostar... alternativt så kanske vi tar med några av våra magasinerade täcken när vi kommer till Sverige över jul?! Eller så köper vi helt enkelt varma pyamaser =) Ska försöka få med Erik till en outlet i helgen ;)
... och självklart ett pilatespass med Mari :)

Morgonen har även spenderats med Lars-Erik Uneståhl. Jag har lyssnat på hans skiva om mental träning, och han är så bra! Han gör det enkelt. Använde mycket av hans litteratur under c-uppsatsen under ssk-utbildningen.




Nu ska jag duscha och äta lunch - rester från thaimaten vi köpte hem i går, substitut för Ha Long i Linköping. Kycklingen var lite torrare än Ha Long, men smakerna var mycket bättre! Sen ska jag ut och helghandla :)

tisdag 16 november 2010

Dagens International Neighbors


I dag har vi varit på field trip med international neighbors - till  

Det är sällan jag har uppskattat en affär så mycket! Till skillnad från alla gigantiska mataffärer i USA som är fyllda av halvfabrikat i långa rader har Trader Joe's ett ganska litet utbud - men med ALLT man behöver. De strävar mot att vara så ekologiska och miljömedvetna som möjlig och använder i stort sett inga konstgjorda ämnen och konserveringsmedel. Deras produkter är av hög kvalitet och de tar även in ett litet sortiment av andra kvalitetsmärken. Affären är ganska lite och enkel, och allt står ganska trångt så det kan vara svårt att hitta i början;) Men de har fantastiska produkter och man hittar alltid massa kul och fräch mat!
Dessutom har de ett fantastisk sortiment av kvalitetsalkohol till budgetpriser! (som vi faktiskt ännu bara provat det billigast vinet de har.)

Vi var där för att få en rundtur och information om deras produkter;) Carole som är ledare frågade om jag varit här förut - jag informerade henne om att jag hade det och även hur bra jag tyckte om stället! Hon tyckte jag lät som en levande reklampelare och berättade det även för den som var vår guide:) ... de tyckte att jag kunde börja jobba där ;) och undrade om mitt jobbvisa var klart hahaha ;)

Kakor, choklad, te och majspuffar :)
Vi fick även en giftbag när vi var klara ;)


                      

MMM

I går var jag till en liten polsk mataffär som jag har hört ryktas om :) Mitt mål var att köpa polska piroger "polskie pierogi", och speciellt den ryska sorten fylld med färskost och potatis är en av mina absoluta favoriträtter. Man äter dem med stekt lök och bacon och smaken påminner en del om kroppkakor fast godare :) I affären fanns det massor av olika "pierogi" att välja på och jag köpte de ryska, och även en sort som är fylld med söt färskost som man äter med smält smör och kanel :) MUMS så goda alla piroger var, precis som hemmagjorda!! Tydigen kommer de från det här företaget! 
Ett  litet företag i Chicago som tillverkar polsk mat :)

Undrar om samma sak skulle gå hem med köttbullar?! Tänk er Gabriellasköttbullar för den amerikanska marknaden ... eller sill eller surströmming ;) Kanske en riktigt bra affärside?


Bild lånad från internet

                                                     Ryska piroger med lök och bacon

söndag 14 november 2010

Cheese

I går kväll hade vi ett försenat firande av vårt bilköp för en vecka sen. Vi drack champagne och åt massor av ost :) ... sen tittade vi på film!
Jättegod champagne som jag fick från St Olofgatan
när jag slutade! Jag skulle kunna dricka champagne
varje dag!
Vi hade en stark ost med jalapenos, en brie och en getost
 med tranbär. Ostarna var sådär, gillar man getost och tranbär
så var nog den rosa en höjdare. Jag tog fram cheddarn till slut ;)

lördag 13 november 2010

We like it cheap


Till gårdagens tacos intogs ett 20 kronors (3 dollar) rödvin. I USA, precis som i de flesta andra länder kan man fantastiskt nog köpa alkohol i mataffären! Vilket vi tycker är förträffligt! Det finns massor av viner för runt 4-5 dollar på Trader Joe vilket är kul ;)



fredag 12 november 2010

What a beautiful day

I dag är det 19 grader VARMT och solen skiner :) En sån underbar dag som får en att känna lycka :)

tisdag 9 november 2010

Painting class

Jag har varit på International Neighbors Painting Class :) Jag, fem japaner, en indier och en amerikan. Det var riktigt roligt faktiskt, det var väldigt länge sen jag målade! Vi skulle måla med vattenfärger och motivet var äpplen!

Är det någon som vill köpa min målning så är jag villig att sälja om priset är rätt;) (Pengarna går oavkortat till vinterdäck till mustangen= )


När vi var klara visade läraren upp allas konst och komenterade det som vart bra och det som var mindre bra! Det som var bra med min målning var att den var väldigt färgstark! Mindre bra - alla amatörsmässiga misstag :) Haha. 
De andras målningar var fantastiska! Det visade sig att samtliga japaner pluggat konst på universitetet, och en av dem var till och med konstlärare, amerikanen och indiern tog konstlektioner, och läraren har målat i åratal:) Tur att jag inte lider av prestationsångest och mindrevärdskomplex! Kul var det i alla fall!  
Det som är bra med konst är att det faktiskt kan se ut hur som helst!

Blue Tractor

Blue TractorI går var vi och åt middag på Blue Tractor! Eftersom Ann Arbor är känt för att ha många och bra restauranger så måste man ju prova samtliga :) Det här stället var lite mer pub än restaurang och vi delade på en skål med lökringar och dipp. Sen tog vi en varsin hamburgare med stripes;) Normalt sett så äter jag burgaren och ett av bröden, oftast det understa ;) Stripes äter jag aldrig eller sällan, för att inte tala om lökringar :) Men visst, det var ganska gott - Amerikanerna kan sina burgare:) Jag blev så mätt så jag höll på trilla av stolen. När vi kom hem låg vi i soffan ett tag innan vi lade oss ... jag var helt däckad av alla dåliga kolhydrater! När jag vaknade var jag trött och mätt :) Den här maten kan väl aldrig vara hälsosam ?

Faktum är att vi äter nog ungefär som vi gjorde i Sverige! Jag äter mer kolhydrater, det erkänner jag - men vi har inte ätit mycket skräpmat eller halvfabrikat. förutom när jag åt upp en stor del av halloweengodiset och fick så mycket finnar och utslag att jag övervägde att hålla mig inne ett par dagar ;) hahahaha - tragiskt men sant!

Vi äter mycket coleslaw, grönsaker, rotfrukter, kött, kyckling, ägg och cheddar- & feta- ost. Jag hade gärna bytt ut lite mer kolhydrater mot fett -  MEN jag har svårt att hitta bra fett här :) Saknar alla goda såser som t ex bearnaise - får lära mig att laga den själv! Creme fraiche som jag använde för att fetta till all mat i Sverige existerar knappt i USA, har sett det en gång - den lilla burken kostade 28 kr (4 dollar)! I stället har de gräddfil - som smakar illa om den hettas upp :(
Jag får komma på lite nya maträtter och ideer helt enkelt :)

lördag 6 november 2010

The CAR








Vi är väldigt nöjda och det är helt underbart att ha en bil! 
Det är en Ford Mustang från 2006 V6, 4 L  som har haft en ägare och gått ca 5000 mil (ca 33000 miles).
Bilen kommer från vamare klimat och har aldrig sett snö :) Vi har ju tidigare haft tre Ford -Sierra, Escort, Cougar. Mustang kändes som en naturlig utveckling ;)

VI HAR KÖPT BIL

... och jag är kär :) den är så fin och underbar!

Den som gissar vad vi köpt får en gratis åktur =)

torsdag 4 november 2010

Kick my ass

... jag skulle behöva en spark i röven :) ... och en dos självförtroende :) Visst har jag det mysigt och bekvämt, men det leder liksom ingenstans - inte till något kreativt eller produktivt!

Jag skulle behöva hitta en givande volontärplats eller dyligt.... det minskar även steget till att söka jobb sen :) ... så den som vill får gärna sparka mig i baken!

tisdag 2 november 2010

Jag har tänkt på en sak:)

... i kväll har vi varit och kollat på en bil vi ev ska köpa. Tyvärr hade bilfirman redan stängt när vi kom dit... men vi kollade bilen noga utvändigt i all fall! - den var hur fin som helst! Efter vi kollat bilen åkte vi och köpte hem indisk mat :) Man fick fylla en frigolitkartong med så mycket mat man ville från deras buffe för ca 75 spänn:) Sen åkte vi hem till oss och tog Andrej med oss och delade på en vinflaska. Väldigt trevligt!

Eftersom lite vin flyter i mitt blod så flummsurfar jag lite på nätet och kan inte låta bli att titta på Shawn Mullins på youtube;) Kommer då att tänka på hans senaste stora hit som spelas på radion hela tiden i USA - vet inte hur det är i Sverige ? Den heter "light you up", och det är några rader i den låten som får en att tänka till och fundera på vad han sjunger egentligen - everybody wants a puff of your pipe dream everybody wanna a lick of your ice cream  ;)


Det går inte att låta bli att fnissa lite och associera till drogliberialism.... Vilket får mig att tänka på att flertalet gånger jag har varit och storhandlat här i Ann Arbor så har det spelats gammal flummig flower power musik :) i högtalarna. Jag har funderat lite på om det är slumpen eller om de har någon gammal hippie som är volontär för strormarknadsradiokanalen :) Hur ofta hör man Strawberry alarmclock's "rainy day mushroom pillow" liksom? Det är en av de stora anledningarna till att jag gillar USA - allt är möjligt :) ...den känslan har jag ;)

I LOVE SHAWN

Fy fasen vad bra konserten var i går! Vilken liveartist! Vilken snubbe! Han lät tusen gånger bättre live än på skiva :) The Ark var jättemysigt, och kändes väldigt intimt! Tydligen så är det ganska känt och populärt ställe för singer/songwriter - typer av artister! Dit ska vi gå igen :)

måndag 1 november 2010

Tonight


I kväll ska vi äntligen kolla in The Ark :) Det är en musik klubb / scen som har en artist eller jippo i stort sett VARJE kväll. Vissa artister är mer kända än andra förstås....


I kväll blir det en riktigt bra artist! Blev överlycklig när jag såg att han spelar här!



Jag har varit ett fan ända sen jag först hörde "lullaby" på radion 98/99. Jag fastnade för Shawn för att han lät som en ung Lou Reed - min största idol ;)

Skillnaden mellan Shawn och Lou är att Shawn fortfarande låter bra! ... vilket Lou inte gjort sen han släppte " set the twilight reeling" 96. 

För några dagar sen spelade Bob Dylan i Ann Arbor, jag och Erik funderade allvarligt på att gå och se honom. MEN när man lyssnar på allt han har gjort de senaste 10 åren, och tittar på live-spelningar så är det bara plågsamt! Hade han låtit som han gjorde under 60 och 70 talet hade jag inte tvekat att gå! Men jag tror jag vill minnas både Lou och Bob som unga och frächa ;)