onsdag 24 april 2013

CPR

Tycker det är lite intressant det där med CPR, de flesta arbetsgivarna inom hälso och sjukvården har det som krav att man ska ha gått en kurs för att få anställning.

Dessutom har det ju varit en del på nyheterna om det där sjukhemmet i Californien som har som policy att inte göra hjärt och lungräddning, och det slutade med att klienten dog fast sjuksköterskan uppmanades att göra CPR - vilket hon vägrade.

MEN, det har även gjorts en undersökning bland läkare där man frågade hur många som skulle vilja få CPR om det behövdes, och det visade sig att i stort sett alla skulle tacka nej! Detta beror på att det bara är 6-8 procent som faktiskt överlever trots hjärt och lugn räddning, och de flesta av dem får allvarliga bestående neurologiska skador. Bara 3 % återfår ett normalt liv. Jag tycker detta är helt otrolig med tanke på hur stort kravet är på att kunna ge CPR.

Att siffran är så låg beror på att är att det dels är svårt att använda rätt teknik. Men dessutom kanske man måste behandla den underliggande orsaken till andningstoppet och att det helt enkelt krävs mer åtgärder. Desutom går det ibland för lång tid, och även mer troligt att patientens hälsa är för dålig för att CPR ska vara den enda åtgärden. Hur som helst så är det bevisat att man mår bättre av att göra NÅGOT vid akuta situationer än ingenting alls, så om inte annat så är det bra för sin egen skull :)

... har bara funderat på varför man gör vissa saker och hur effektiva de egentligen är. Detta var något jag verkligen trodde fungerade och blev förvånad över resultatet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar