tisdag 30 april 2013

Galen idé

Förra veckan blev det alltså en ny Mustang :) Erik fick sin vilja igenom ochdet blev en nästan sprillans med stor V8 motor :) Fin är den, även om det finns roligare färger - men svart är lite klassiskt och diskret så det går väl an. Svårt att vänja sig vid manuell växellåda igen, känner verkligen att jag får tänka på varje steg när jag växlar, och speciellt när jag bromsar -  när ska kopplingen ner och när kan jag släppa den, kan jag ha femman i hela vägen medans jag bromsar eller ska jag växla ner emellan ?!


Men eftersom den nya Mustangen verkligen är en sportbil så känns det lite galet att hålla på åka runt och handla och göra "vardagsaker" i den och vi började alltså prata om en andra bil :) När jag i morse kom på den fantastiska iden att ha kvar vår gamla Mustang som jag verkligen älskar trots att den bara har en V6a. Den har alltså varit vår enda bil sen vi flyttade hit och den drar inte mer bensin än en "vanlig" amerikansk bil av kanske lite större klass. Vi har vinterdäck och kört den på vintern och allt :)
Roligare att ha den än att köpa något annat ... tål att tänkas på. Annonsen lades ut igår kväll så får hålla tummarna för att ingen ringer ;)


onsdag 24 april 2013

CPR

Tycker det är lite intressant det där med CPR, de flesta arbetsgivarna inom hälso och sjukvården har det som krav att man ska ha gått en kurs för att få anställning.

Dessutom har det ju varit en del på nyheterna om det där sjukhemmet i Californien som har som policy att inte göra hjärt och lungräddning, och det slutade med att klienten dog fast sjuksköterskan uppmanades att göra CPR - vilket hon vägrade.

MEN, det har även gjorts en undersökning bland läkare där man frågade hur många som skulle vilja få CPR om det behövdes, och det visade sig att i stort sett alla skulle tacka nej! Detta beror på att det bara är 6-8 procent som faktiskt överlever trots hjärt och lugn räddning, och de flesta av dem får allvarliga bestående neurologiska skador. Bara 3 % återfår ett normalt liv. Jag tycker detta är helt otrolig med tanke på hur stort kravet är på att kunna ge CPR.

Att siffran är så låg beror på att är att det dels är svårt att använda rätt teknik. Men dessutom kanske man måste behandla den underliggande orsaken till andningstoppet och att det helt enkelt krävs mer åtgärder. Desutom går det ibland för lång tid, och även mer troligt att patientens hälsa är för dålig för att CPR ska vara den enda åtgärden. Hur som helst så är det bevisat att man mår bättre av att göra NÅGOT vid akuta situationer än ingenting alls, så om inte annat så är det bra för sin egen skull :)

... har bara funderat på varför man gör vissa saker och hur effektiva de egentligen är. Detta var något jag verkligen trodde fungerade och blev förvånad över resultatet.


tisdag 23 april 2013

Vad heter katten

När man loggar in på vissa sidor på internet så får man ju svara på vissa säkerhetsfrågor . På vår banks hemsida får man svara på bland annat första bil och namnet på första husdjur :) Men idag när Erik ringde banken så frågade de honom vad hans katt heter hahaha. Han var inte riktigt beredd på detta och undrade om de menade husdjur eller specifikt katt. De ville veta namnet på katten och E blev lite nervös   eftersom han inte visste om det var namnet på någon av hans eller mina tidigre katter som vi angett, eller kanske mest troliga, våran gemensamma katt. ( Hon var Eriks katt när vi träffades.) Saknar henne så. Vi hade så skoj och lekte vilda lekar, dessutom var hon en mästare på att göra kullerbyttor på beställningen. Nu bor hon hos Eriks föräldrar ute på landet där hon växer (för mycket mat) och frodas.




Någon gillade att reta gallfeber på kissen så hon skrek rätt ut :) 



Tidningsrubriker hos Jay ...

Fattar inte att Jay Leno får sparken, hans tidningsrubriker är hutlöst roliga ju ;) I dag var denna lilla hund med - tydligen är detta en annons för hundskor - förstår inte alls varför det skrattas åt detta, små skor med lammhuvuden är väl näpet ?! ;)


På tal om ingenting så hörde jag just att sommaren i Michigan ska bli kallare än vanligt:) vilken glädje, förhoppningsvis innebär det att man kan gå ut mitt på dagen utan att svettas ihjäl :) Jag gillar sommar och värme, men att inte kunna vara ute mellan 12 - 19 utan att nästan få panik är ingen höjdare :) Kallare kommer inte beytda kallt utanförhoppningsvis mer behaglig värme :) 

söndag 21 april 2013

Helskotta vad veckan gått snabbt ...

Och nu är till och med helgen slut :) Har tillbringat några timmar med att skicka in jobbansökningar - som sagt det går i vågor det där. Söker intensivt i några dagar och ligger sen lågt i några. Jag har inte gett upp, men mina förväntningar har nog blivit lägre. Jag var riktigt inställd på att lyckas hitta något ( på ett bra ställe i ett säkert område). Men hat den sista veckan försökt fokusera på något annat, kände att hela jobbsökargrejen höll på att driva mig till vansinne och ta över mitt liv, ungefär som att sjuksköterskejobb i Michigan var min enda väg till bestående lycka?! ... och det tror jag inte det är, däremot att inte få napp gjorde mig stressad och bitter - och det är inte värt det.

Annars har det varit en bra helg och vecka, vi umgicks med Eriks svenska fd arbetskamrater, (som försökte locka tillbaka Erik till Linköping hahaha) under Torsdagen. Som sagt, kul när det händer något och det känns som vi nästan börajar äta ute lika ofta som medelamerikanen ;)

I helgen var vi på Nordstrom Rack som just öppnat i Ann Arbor, vet att jag fick tips om den affären ett bra tag sen när jag lovordade den amerikasnka shoppingen- Och shopping blev det, i alla fall för Erik som köpte ett par riktigt läckra skor och solglasögon. På tal om shopping så vill en av oss byta bort vår fina bil :) Jag tycker bilen vi har nu, en mustang från 2006 duger gott och väl, bilen ser och känns sprillans ny, och har bara sjunkigt ca 2000 dollar i värde sen vi köpte den för två och ett halvt år sen. Dessutom har vi betalat av den. Men "någon" vill ha en nyare bil med större motor så i går var vi och provkörde en nästan ny värstingmustang ;) Och jag erkänner att det var ett fantastiskt drag i den bilen, den vibreraade rejält när man tryckte gasen i botten. Men jag är tveksam om jag tycker den är värd de pengarna ... men antar att det är något som kan diskuteras - vad är egentligen värt sitt pris ? och på vad ska man lägga pengarna ?

måndag 15 april 2013

well, it started out so good

Denna början på veckan kändes riktigt bra, solig och varm morgon, skulle bli upp emot 20 grader i dag. 
Det flöt på bra med jobbet, och Måndagar är alltid fulla med hopp och förväntan :)

... fick ett mail som fick mig lite ur balans på eftermiddagen :( nåväl, borde veta bättre, men man är väl inte mer än människa. Hem, handla, äta middag - Erik berättar att det hänt något i Boston. Vi sätter på nyheterna som nu varit på ett par timmar, om och om igen visas denna fruktansvärda terror attack, - helt jäkla overkligt och skrämmande. Får en klump i magen  och mår illa, var sjutton är man säker egentligen? Såg fram emot en mysig och varm kvällsjogg, men det mulnade på, är regn i luften och blåser. Detta blir en seg kväll :( 




söndag 14 april 2013

...avslutning på helgen....

Blev en fantastiskt trevligt middag halvvägs till Detroit på "Beaver Creek", en riktigt mysig restaurang. 
Vi hade middag med tre av Eriks gamla arbetskamrater från Linköping :) Varje April är det en stor konferans i Detroit som de brukar åka på. (Samma konferans som Erik varit på tidigare, som även gjorde att vi hamnade i Michigan) Hur som helst så har det nästan blivit lite av en tradition att hänga lite med dem under den veckan som de är i trakten. På Torsdag kommer de till Ann Arbor så då får vi träffa dem igen  :) Yeay, kul att hänga med svenskar, speciellt folk som vi i stort sett känt sen vi flyttade till Linköping för ungefär 8 år sedan :) ... ser att Erik och jag lyckats matcha varandra med randiga kläder, - likadana träningsoveraller nästa.






lördag 13 april 2013

Lugnaste Lördagen ever ...

Har verkligen inte gjort ett dugg idag. I morse när jag vaknade hyfsat tidigt började det att snöa - det satte liksom stopp för all utomhus aktivitet idag. I stället så inväntade vi en snubbe som skulle komma och installera kabeltv ?! som E beställt. Tydligen så går vårt internetabonnemang ut nu snart och kommer att bli dubbelt så dyrt om vi inte ändrar det. För tio dollar mer i månaden kunde man få kabeltv, med HBO inräknat och något Netflixliknande  ?! kanal, samt snabbare internet.

Nu är det ju så att jag försöker att inte fastna framför tv:n om det inte är något specifikt jag verkligen vill se, så det känns inte direkt som detta är något vi inte behöver. Dessutom visade det sig vara mest skräpprogram på alla kanaler med dålig bildkvalitet och fel format, dvs alla ser tjocka och korta ut, och detta går inte att ändra. Som tur var har man 30 dagars öppet köp, och vi har redan bestämt att detta åker tillbaka. Vi är nöjda med den gratis tv vi får genom luften i HD kvalitet, även om det är få kanaler så räcker det gott och väl :) 

Som sagt en lite långsam dag, (kanske bra ibland ?) med en god middag bestående av rester och en Irish coffee som efterätt :) Grädde, kaffe och alkohol;) kan inte bli bättre. ... för att inte glömma kanelen;) 



fredag 12 april 2013

Början på Helgen

Sandra som tog bilden försökte få Erik att skratta, och han gjorde
sitt bästa för att låta bli och påstår att han skrattar med ögonen ;) 

.. är riktigt bra :) Jobb hela dagen, men enbart trevligt. Hem, kör en snabbis i vårt källargym, duschar och sen sticker vi iväg till Grizzle Peak för  middag med Sandra och Shaun. Supergod middag, vet inte riktigt vad jag åt ?! Det såg ut som ett stort köttben med massa bönor och rödkål till :)  Efter det blev det kaffe och efterrätt på Sweetwaters där vi blev kvar ett bra tag :) Många glada skratt under kvällen, och kan bara konstatera att en av meningarna med livet är definitivt trevligt umgänge :) Vad mycket det betyder att ha människor omkring sig som man verkligen kan skratta med :)

onsdag 10 april 2013

Det knallar och går ...

I natt så vaknade jag av min sida av sängen brakade ihop lite grann, jag gör som Erik och skyller på IKEA, säkert barnarbete av sängbotten, brädorna är för korta för att hålla madrassen på plats. Riktigt busväder var det också med åska och regn som vräkte ner. Och regnet fortsatte att vräka ner resten av dagen också, och ska tydligen fortsätta så resten av veckan ...

Morgonen spenderades hos tant nummer 1, och eftermiddagen på bilverkstaden. Gjorde ett oljebyte och bytte bromsskivor i bak som var slut. Tycker att Fordverkstaden är lite rolig, jag vet att de blåser mig på pengar men kan inte bevisa det. Vet att de förut tog en hel del betalt för att diagnostisera ett solklart fel som vem som helst hade vetat lösningen på - fanns inte ett spår av det de påstod sig ha gjort, men endå tog de hutlöst betalt.

I alla fall så har vi en remm som hänger löst under fronten på bilen, när jag ändå var där så bad jag dem göra något åt den. Efter ett tag kommer killen tillbaka och säger att det kommer att kosta 150 dollar?! för att byta ut en plastremm. Jag frågar om den remmen egentligen är nödvändig och fyller någon funktion. Jo, men det gör den, den ser till att det inte kommer in skräp i motorn. Okay, då får jag lita  på det och betala massa pengar för att byta ut en liten plastbit som hänger ner.

Efter tre minuter kommer killen tillbaka och säger att den där remmen sitter en bit längre bort från motorn än vad han först trodde, så den är nog inte så viktigt. För 50 dollar så kan de ta bort den. De måste i alla fall ta betalt för en halvtimme. Jag undrar om inte vi bara kan slita bort den själva, Erik har varit nära att göra det några gånger för det ser så fult ut. Men nej det går inte, för den måste monteras loss med speciella verktyg - ( vilket Erik sen intygade att det inte stämmer, skruvmejsel hade räckt).

I alla fall så fick jag till slut betala 30 dollar för att de tog loss remmen, lagade den och satte tillbaka den, tydligen var det enkelt och smidigt. Tror helt enkelt att de försökta distrahera mig genom att ge ett billigt pris för den där skitremmen så jag inte skulle bli misstänksam för de hutlöst dyra bromsbeläggen och den tid som det tar för erfarna mekaniker att göra ett par enkla grejer som byta bromskivor och olja :)

Sen blev det matshopping och matlagning - vet inte vad det är, men all mat jag lagat sista tiden har varit smaklös och supertråkig... fattar inte vad jag gör för fel ?

Det var min Onsdag ... i alla fall några delar av den ;) ...

lördag 6 april 2013

I just don't get it ...

Vi har några amerikanska vänner/bekanta som vi ibland umgås med :) Jag vet inte om det har att göra med med åldersskillnaden, (de är några år yngre än vad jag är), att de är amerikaner, eller att vi bara är olika att göra. Men ibland så känns det verkligen som att vi är från olika planeter. för några dagar sedan så kom det där med äktenskap på tal. Ett av paren vi umgicks med gifte sig precis efter att de fyllt tjugo. Egentligen så ville de inte gifta sig så unga, men eftersom de ville bo ihop ?! och tjejens mamma trodde hon var gravid ?! ( sex innan äktenskapet ?) så planerade deras familjer deras bröllop.

De amerikanska tjejerna kom även fram till att om man flyttar ihop innan man gift sig så finns det ju ingen anledning för killen att fria för då har han ju redan fått allt ?!

Jag försökte framföra min åsikt att äktenskap egenligen bara är en "titel" man har på papper, och att det inte förändrar en relation. Men de påstod att der var en trygghet - vad för trygghet undrade jag och fick till svar att det var en ekonomisk trygghet. Om det är en ekonomisk trygghet för tjejen så måste det ju innebära att hon inte är kapabel att försörja sig själv eftersom hon gifter sig för ekonomisk trygghet...

Nu drar jag inte alla amerikaner över samma kamm, men jag tror att synen på äktenskap skiljer sig mellan amerikaner och svenskar ?! För mig handlar det om att det är en fin tradition och ett bevis på att man älskar varandra och vill dela livet med varandra:) Ibland blir jag bara förvånad över hur gammaldags USA känns ,,, Okay om man nu tycker att det är viktigt att gifta sig innan man får barn osv, men att kvinnan behöver äktenskap för ekonomisk försörjning tycker jag verkligen är att underskatta sin egen intelligens och kapacitet.

fredag 5 april 2013

Friday & Beach 2013

I går blev det en helt underbar joggingtur, det var så varmt ute så det enda alternativet var att springa i linne :) ... första gången för i år, Lyckades nästan springa in i ett rådjur i går, det hoppade ut en halvmeter framför mig i skogen. Vet inte vem  av oss som blev räddast, men på nära håll var det ett ganska stort djur :) Efter det blev den ett hurtigt styrketräningspass - yeay!

I kväll är tacos som vanligt :) Pratar om att shoppa i helgen, fast kanske olika saker, jag vill shoppa kläder, Erik bil. Kläder är definitvt billigare hahaha. Jag har i och för sig lovat mig själv att inte shoppa kläder förrän jag gått ner de 5 kg jag lagt på mig över vintern.  - men man kan ju alltid shoppa en storlek mindre ;) 



onsdag 3 april 2013

Det där med hoppet ...

Hoppas verkligen att allt det där med visualisering, attraktionslagen och positivt tänkande funkar, för jag ser verkligen mig själv jobba på en intressant och trevlig avdelning på ett sjukhus här i Michigan, och det ganska snart. Tror jag börjar känna mig lite mer avslappnad och börjar utgå i från att det ordnar sig det här med jobb. Jag är en riktigt duktig sjuksköterska och jag längtar ihjäl mig efter att få komma igång och jobba som det igen! Det är klart att det kommer att ske:)

Det är det som är det fina att hela tiden söka jobb så att man hela tiden har något att hoppas på. Så hoppet aldrig tar slut, och finns det inget kul jobb att söka idag så kanske det gör det i morgon!

Hur gick det då med där psykiatrijobbet i Detroit som kändes sådär - där jag lämnade ett telefonmeddelande som inte lät riktigt riktigt ;) ... jorå, jag fortsatte att ringa flera gånger om dagen i flera dagar,,, sen gav jag upp, det tog emot på något vis. Visst jag hade kunnat lämna ett annat meddelande, men det kanske inte var meningen helt enkelt.

Vi får se vad som händer framöver, huvudsaken är att livet känns meningsfullt och att man faktiskt jobbar aktivt på att må bra och vara lycklig och följer sitt hjärta så ordnar sig resten!
I dag skiner solen igen och jag blev uppringd för en första telefon screening för ett par jobb som jag faktiskt vill ha! Så nu är det bara att hålla tummarna och hoppas att det jag går vidare hela vägen in i mål ...

Desssutom är det så konstigt, mitt caregiverjobb har slutat gått mig på nerverna. Ett tag kände jag verkligen att jobbet var rena döden, att jag var alldelles för "bra" för att jobba där (det är lite av ett slavjobb, med dåliga villkor) - och visst jag slulle gärna ha mer varierande och givande arbetsuppgifter, men tanken på att lämna mina " tanter " känns faktiskt lite sorglig. Jag irriterar mig inte längre på det utan har ofta ganska trevligt när jag väl är där! Tror att jag börjat inse att bitterhet över att man inte har något bättre och självömkan endast förpestar för en person - och det är jag själv. Så jag slutade med det helt enkelt, saker har en tendens att bli den etiketten man själv sätter på dem, tråkigt, roligt, själuppoffrande, svårt, osv.

måndag 1 april 2013

Påsken kom och gick ...

Jag försår inte varför påsken firas så dåligt här i USA när alltind annat firas till förbannelse :) St Patricks day med fula gröna prydnader överallt, Thanksgiving med plaskalkoner i trädgården, för att inte tala om Halloween och julen där man inte spar på någonting. Men påsken passerar nästan omärkt förbi.

Jag älskar påsk, det är tiden när man dekorerar med björkris och tulpaner. Våren kommer och man myser i solen med familj och vänner samtidigt som man smaskar på en massa god mat!

Hur som helst var vädret riktigt fint så det blev några joggingturer runt Bandemer park. På Lördagen gick vi ut ett gäng lite spontant sådär  och åt indiskt. På söndagen tänkte vi shoppa lite hushållsprylar men till vår förvåning var både Pier 1 och Homegoods stängda?! :) Blev en liten påskmiddag med sill, potatis, ägghalvor med räkor och så pilgrimsmusslor till förätt :) Det var den påsken, inte så påskig men riktigt trevlig endå :)