söndag 23 oktober 2011

James Arthur Ray

 I Fredags när vi skulle kolla på idol så zappade Erik under den första pausen och råkade fastna för ett annat program som även jag blev tvungen att se. Det var en dokumentär, (som drev historien väääällldddiggt sakta framåt) om James Ray som är någon form av "personlig utveckling/new age" ledare. Han är även med i en av mina favvofilmer ;) haha "the secret" - där han gör ett normalt och trovärdigt intryck.

Hur som helst håller James kurser i Arizona öknen för människor med pengar som vill utvecklas - kostnaden för en några dagars kurs var nästan 10 000 dollar! :) Bland annat skulle de tillbringa 36 timmar i den varma öknen på egen hand utan mat eller vatten!? Och efter det så kom slutprovet, där deltagarna skulle samlas i en "sweat lodge", dvs ett jättetält där det eldas och blir jättehett, ungefär som en bastu. Där  skulle folk pånyttfödas :)

Det hela slutade väldigt tragisk med att ca 20 människor blev riktigt sjuka och uttrokade och tre personer dog! James förstod inte allvaret och hade inte vidtagit några åtgärder inne i tältet - vilket ingen annan gjort heller. Självklart ville inte han att någon skulle dö, samtidigt som man kan ifrågasätta hur smart det är att anordna kurser som faktiskt leder till livsfara för deltagarna. Att inte ha koll på hur mycket värme som människor klarar och att inte ha någon plan för hur man kan kontrollera att folk mår bra är ansvarslöst.

James blev i alla fall i somras dömd för "negligent homicide".  Självklart ska han ha något straff. Men både jag och Erik funderade lite på hur mycket ansvar man själv har om man gör en sån här grej. Ingen blev tvingad till att stanna i tältet och alla had en fri vilja att lämna tältet eller att låta bli att göra detta!  Om någon säger hoppa, och du hoppar från en bro och dör, är den personen då en mördare? ... okey, inte riktigt samma sak. Men hur mycket ansvar har man egentligen själv ? Tycker det är lite intressant :)

1 kommentar:

  1. personligen håller jag på det egna ansvaret....

    SvaraRadera