måndag 17 januari 2011

Martin Luther King, Jr. Day

Amerikanerna gillar verkligen helgdagar ;) I dag har skolorna stängt (ej universitetet) för att fira Martin Luther King.

På Oprah Winfrey Show visas repris av delar av ett avsnitt från 90-talet där Oprah gjorde ett expriment utan att informera publiken. Publiken delades upp i två grupper beroende på om de hade blå eller bruna ögon. De blåögda personerna fick ha krage på sig och komma in i studion sist av alla. Inne i studion satt en lärare som berättade att hon upplevde brunögda personer som mycket smartare, och överlägsna de blåögda. Publiken blev behandlade efter ögonförg, och började öven bete sig därefter. Efter ett tag gick det upp för alla att det handlade om rasism. Men innan folk kom på det var det många blåögda som protesterade och tyckte det var helt ologiskt.

Och visst, så är det, varför skulle mörkhyade vara sämre - totalt ologisk! MEN det går inte heller att blunda för att samhället har format rasism och att människor som behandlas på ett visst sätt även börjar bete sig därefter. ... och genom att klunga ihop folk (speciellt invandrare) i mindre privilegierade områden gynnar inte heller folks fördomar. Men i grund och botten är vi alla människor, vi föds, vi lever, vi dör. För att få en bättre värld så borde vi behandla alla som vi själva vill bli behandlade:) ... och fokusera på likheterna istället för olikheterna. Så USAs myndigheter, om ni läser detta! Slopa alla rutor  där man ska fylla i ras! Ge  inte pengar till kommuner baserat på hur många svarta som bor där!





Tack Frisk för länken ;) Detta var verkligen snuttigt:)



1 kommentar:

  1. http://icanhascheezburger.com/2011/01/17/funny-pictures-martin-luther-king-jr-day-cats/

    SvaraRadera